Varoluş (Yaratılış) Amacı ve İnsan Olma (Kulluk) Gerekçesi

(Orijinal Dosyayı PDF olarak indir)  Varoluş (Yaratılış) Amacı ve İnsan Olma (Kulluk) Gerekçesi

YARATILIŞ (VAROLUŞ) AMACI

Yaratılış ve/ya varoluş amacı üzerine düşünmek ya da konuyu sorgulamak, bazılarına göre değerli bir iştir, bazılarına göre kınanacak bir durumdur. Bu nedenle, düşünmenin (tefekkür) ve sorgulamanın üzerinde durmak gerekir.

 

Düşünme Üzerine

“Düşünme, insanı hayvandan ayıran belirgin özelliktir. Duyum ve izlenimlerden, tasarımlardan ayrı olarak usun (aklın) bağımsız ve kendine özgü eylemi; karşılaştırma yapma, ayırma, birleştirme, bağlantıları ve biçimleri kavrama yetisi. Düşünceler sözcüklere dökülemiyorsa, düşünce biçim almamış, düşünce olmamış demektir. Düşünme gerçek nesnelere yöneliyorsa somut düşünme, düşüncel (ideal) nesnelere yöneliyorsa soyut düşünme adını alır. Düşünmek, zihnin yanlış yapmadan işlemesidir.”

 Düşünen insanlar; varlıkların neliği ve kimliği (mahiyeti), niteliği (keyfiyeti, nasıllığı), niceliği (kemmiyeti, sayısı ve miktarı), amacı (hikmeti), yeri (mekanı), zamanı üzerinde kafa yorar, onları anlamaya, aralarında karşılaştırma yapmaya, aralarındaki benzerlikleri, farklılıkları ve ilişkiyi bulmaya ve bunu sözle ifade etmeye çalışırlar.

Pek çok insan, düşünmeyle hayal kurmayı birbirine karıştırıyor. Düşünmek, hayal kurmak değildir. Düşünmek, plan yapmak da değildir. Hayal kurmak, belki gerçekdışı âlemde tiyatro oynamaktır. Plan yapmak, zihinsel etkinlik sonucu belki işleri bir ölçü ve kural dâhilinde düzene sokmaktır.

Düşünmek, salt sorgulamak da değildir. Birtakım sorular sorarak (5N1K’yı işleterek) iyi bir araştırma yapabilirsiniz. Sorgulamak, belki düşünmenin giriş aşamasıdır. Denize, gökyüzüne, yeryüzüne bakan biri hayal kuruyor veya plan yapıyor olabilir. Bilinç düzeyine göre sorguluyor da olabilir. Doğa hakkındaki bilgi düzeyine göre gözlemlerinde anlamlı ve isabetli sonuçlara da varabilir.

Düşünmek; felsefik, sosyal veya dini (evrensel) konularla ilgili, üst değerlerle ilgili bir iştir. Düşünmek, kendimizin, çevremizin, toplumun sevinçleri, mutlulukları, sorunları ve sıkıntıları üzerine kafa yormaktır. Yaşanan olayların olası nedenleri, sorunların ve sıkıntıların olası çözümleri üzerine fikir yürütmektir. Pek fazla dış uyarıcılara açık ortamlarda düşünmek zor iştir. İnsan, tek başına iken, sorunları ve sıkıntıları konuşurken, dinlerken, konu hakkında okurken veya yazarken düşünebilir.

 

Sorgulama Üzerine

Bazıları sorgulamak denince, sorguya veya sigaya çekmek yahut reddetmek ya da inkar etmek, ya da demagoji yapmak diye anlıyor. Sorgulamak, hakikat arayışıdır; gerçeği, doğruyu öğrenmek yahut bilgi sahibi olduklarından emin olmak amacıyla kendine veya başkasına çeşitli sorular yöneltmektir. Sorgulamak, insanları düşünmeye teşvik etmektir; emin olmadığımız konularda araştırma yapmak ve gerçeğin peşine düşmektir.

 

 YAZIDAN BAZI BAŞLIKLAR

1 – “Tanrı’yı neden göremiyoruz” sorusu…

2 – “Tanrı’yı kim yarattı?” sorusu…

3 -“Tanrı evreni niye yarattı?” sorusu…

4 -“Tanrı’nın evrene ihtiyacı yoksa evreni neden yarattı?” sorusu…

5 – “Tanrı varsa neden kötülük vardır?” sorusu…

6 – “Tanrı varsa neden hastalıklar, yoksulluklar vardır?” sorusu…

7 – Aklımız varken Tanrı neden kitap ve peygamber gönderdi?” sorusu…

8 – Tanrı’nın yarattıklarına ihtiyacı mı vardı?

9 – Allah’a inananlar, sırf basit çıkarlardan veya basit korkulardan dolayı ahlaklı davranıyorlar.” iddiası…

10 – Tanrı, kaldıramayacağı bir taşı veya kendisi büyüklükte ya da daha büyük tanrı yaratabilir mi?

 

TÜM BU SORULARIN CEVAPLARINI AŞAĞIDAKİ PDF’DE 5-10. SAYFALAR ARASINDA BULABİLİRSİNİZ

 

 Yazının devamı için…

(Orijinal Dosyayı PDF olarak indir)  Varoluş (Yaratılış) Amacı ve İnsan Olma (Kulluk) Gerekçesi

 

You may also like...

1 Response

  1. 15 Şubat 2015

    […] Safsata Örnekleri Hakkında Daha Detaylı Bilgi: Varoluş (Yaratılış) Amacı ve Kulluk (İbadet)… […]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir