Kul Hakkı Bir İnsan Hakkıdır
KUL HAKKI, BİR İNSAN HAKKIDIR; İNSAN HAKLARI DA BİRER KUL HAKKIDIR
Kul hakkı nedir, bilir misin? O, bir insan hakkıdır. Kul hakkı ifadesiyle, işin içine biraz ruhanilik katılıyor. Ruhaniliğe büründürülen bu hak ise komşunun bahçesinden (yasak) elmayı almaktan pek öteye geçemiyor. Esasında çevremizdeki insanları rahatsız etmek, bir kul hakkıdır, yani insan hakkıdır. Kul vurgusu, karşındaki kişiyi yalnızca bir insan olarak görmemek, onunla seni birleştiren çok önemli ortak noktayı hatırlatma amacı taşıyor: Yaradan…
Biz Yaradan’ı unuttuk, karşımızdakine insan muamelesi bile yapmıyoruz. Bahçende, evinde, işinde gürültüyle yapacağın her iş, komşunu rahatsız ediyorsa, bu, bir insan hakkıdır, kul hakkıdır. Muhataplarına göstereceğin her türlü saygısızlık, bir insan hakkıdır, kul hakkıdır. İnsanların önüne konan engebeler, hak ve adaletin önüne çekilen setler, insanların hakkını çiğnemeler, yol kesmeler, rahatsız edici konular, mangal yaparken rahatsız edici dumanlar, çocuklarının alt veya üst komşuyu rahatsız etmeleri, dinlediğin müzikle veya izlediğin televizyonla verdiğin rahatsızlık, bir insan hakkıdır, kul hakkıdır.
İşçinin ve çalışanın hakkını eksik vermek, hakkını zamanında vermemek veya geciktirmek, onu gereğinden fazla çalıştırmak, onu küçümsemek, ona insan muamelesi yapmamak, bir insan hakkıdır, kul hakkıdır.
Sana ait olmayan eşyayı kullanmak, çalmak, yalan söylemek, iftira atmak, gıybet ve dedikodu yapmak, cana kıymak, insana zarar vermek, bir insan hakkıdır, kul hakkıdır. Bir insanı istemediği şeyleri yapmaya zorlamak, baskı yapmak, şiddet uygulamak, bir insan hakkıdır, kul hakkıdır.
Ha bir de şunu bil… Bildiğimiz konularda susmak , bilmediğimiz konularda ahkam kesmek, kamuyu yanıltmak, kamu malını gasp etmek, evrensel kul hakkıdır. Bunları çiğnemeyi normal, doğal, meşru görmek ise bütünüyle İslam dışıdır. Turgut ÇİFTÇİ